Франсис Скот Фицджералд - "Отсам рая"

Posted by Alice at 20:13

понеделник, май 02, 2011

   "Отсам рая" (оригинално заглавие: "This side of paradise") е едновременно поредната книга, която чета на Фицджералд, но също така и най-добрата му досега, според мен. Романтична, искрена и грабваща, сякаш идеално се вписва във всички нюанси и чувства на пролетта. Мисля, че ще са малцина онези, които няма да открият младежките си години и себе си в елементи от характера на гравния герой, съпътстващите го персонажи и онова което му/им се случва. Също така смятам и че ако спадате към групата на така наречените мечтатели, или дори романтици, определено ще прочетете книгата на един дъх.
   Една от интересните подробности, свързани с романа, е че повечето герой са действителни лица от младежките години на автора, а първообраз на главния герой - Еймъри Блейн  е самият Фицжералд. В първоначалната си версия "Отсам рая" е бил повече под формата на биографични бележки, впечатления и части от стихове, но след няколко поправки Фицджералд успява максимално много да прикрие биографичното и очевидните прилики между себе си и своя герой и така през Март, 1919г. романът излиза от печат, а невероятният му успех става една от причините за сватбата на Фицджералд и съпругата му Зелда Сейър, която също е един от първообразите на женските персонажи в "Отсам рай".
   Този път реших да се въздържа от цитиране, тъй като ми се струва, че взети самостоятелно отделните цитати, не успяват да пресъздадат достатъчно добре истинското впечатление, чувства и идеи, вплетени в книгата. Затова, ако поне малко съм ви заинтригувала можете сами да проверите дали съм права или не, като отскочите до близката книжарница или посетите тази страница ->>> Ф.Скот Фицджералд - Отсам рая (оналайн версия)