Creativity and unusual arts

Posted by Alice at 20:01

неделя, януари 30, 2011

 Скоро се замислих, че макар и всеки пост до тук да представлява различни парченца от пъзелът ми, наречен "АЗ", несъзнателно съм изпуснала една много важна част от себе си, а именно интерсът ми към изобретателността, към разнообразните начини да изразим себе си, да направим нещо с което да зарадваме близък човек, или просто към наблюдаването на креативното и нестандартно изкуство и мислене на другиго... всички, които малко или много ме познават могат да потвърдят без изобщо да се замислят, че всички изброени са неразделна част от мен... затова от тук нататък смятам да поправя грешката си...
 Като за начало, тъй като съм и голям любител на сладкото, предлагам да започнем с нещо сладко и цветно... признавам идеята не е моя, видях я в един сайт, докато търсех интересни опаковки на подаръци, но това не ми попречи да я заимствам и да я променя лекичко... и така следващият път можете да изненадате своите приятели с букет направен от шоколадови бонбони:
Тъй като нямам представа какви са материалите за направата на оригиналния букет, ще изброя тези които използвах аз:
~шоколадови бонбони по избор;
~дървени шишчета (за дръжките на цветята);
~цветни целофанени хартии (в случая 2 цвята лилава и един розова за листенцата на цветята, светло зелена за дръжките, златиста за тичинките и лилава за опаковката на самия букет);
~мрежа за цветя и букети;
~цветна опаковъчна лента;
~тиксо;
~телбод;
~домакинско фолио и/или обикновена хартия;

  Първо правим тичинките на цветята от шоколадовите бонбони и ги прикрепваме към дръжката (шишче). Ако шоколадовите бонбони не са фабрично опаковани в целофан, можете да ги опаковате с домакинско фолио, като изрязвате квадратно парче, поставяте бонбона по средата и опаковате като събирате фолиото в една посока. Идеята е да се получи нещо такова:

Ако фолиото ви е прекалено тънко, или ако фабричната опаковка на бонбона е такава, може да направите 2ри по-твърд слой с помощта на обикновен лист хартия. След като повторите процедурата, внимателно мушкате дървеното шишче в стърчащата нагоре част на опаковката и увивате опаковката около него, като междувременно и лепите с тиксо. Важно е добре да прикрепите шишчето към бонбона, така че после да не може да се измъкне, тъй като то ще бъде стеблото на вашето цвете. След тази процедура повтаряте опаковката на бонбона, но вече с цветната златиста хартия, която пак прикрепяте към шишчето с помощта на тиксо. Напластяването на фолио и различни хартии се прави главно като предпазна мярка в случай че букетът бъде държан при по-висока температура и шоколадовите бонбони тръгнат да се разтапят, така шоколада няма да може да попие до най-външния слой и съответно да развали самия букет. Следва оформянето на самите листенца на цветето, тук можете да импровизирате колкото искате. В моя случай листенцата на цветята са направени от различни по големина триъгълни и правоъгтлни парченца светна хартия, които постепенно с помощта на тиксото прикрепяме към тичинката (бонбона) и стеблото (дървеното шишче). За да извиете листенцата навън или навътре можете да използвате нощицата, все едно къдрите панделка. След като всички листенца са прикрепени идва обличането на стеблото на цветето. За целта изрязвате ленти с дебелина около 1,5 см. от зелената опаковъчна хартия и започвате да я навъртате в посока от листенцата и тичинката към стеблото. Целта е максимално добре да обхванете стърчащите долни крайща на листенцата, както и там където сте прикрепили шишчето към бонбона. Облизовате шишчето внимателно и възможно най-стегнато с хартията и в долния му край залепвате с тиксо или силно и бързостягащо лепило.


   

Когато всичките ви цветя са готови идва ред на направата на самия букет при него оформлението зависи само и единствено от предпочитанията и фантазията ви. Тъй като шишчетата за разлика от стеблата на истински цветя са доста по-трудни за прихващане и подреждане в желана форма, можете да използвате малки ластичета, с които да прихващате стеблата 2 по две или по повече, и след това пак по същия начин да ги прикрепите всички заедно. Друг вариант е да използвате някаква гъбичка (може и за миене на чинии), която да изречежете в кръгла форма и да забучите шишчетата в желата форма в нея, така може би дори конструкцията ще бъде по-стабилна. Накрая просто опаковате с целофан, мрежа или друг вид хартия по избор, както и можете да добавяте всякакви други доукрасителни елементи по избор :о)

Приятни занимания и да ви е сладко ;о)